Ietaupi plānojot ēdienreizes

Ēdienu plānošana ir viens no tiem darbiem, no kuriem cilvēki bieži vien izvairās. Paralēli saspringtiem grafikiem un vairākiem pienākumiem ārpus darba šķiet biedējoši plānot ēdienreizes – ko ēst vakariņās, nemaz nerunājot par visas nedēļas ēdienreižu plānošanu.

Plānojot ēdienreizes iespējams ietaupīt naudu, ko ieguldīt citās ikdienas vajadzībās vai atlikt izsapņotam ceļojumam. Vai esi apņēmies ietaupīt naudu uz pārtiku? Ja tā, tad sāc plānot ēdienreizes nākamai nedēļai uz priekšu. Tas aizņem nedaudz laika, bet vēlāk palīdzēs ietaupīt naudu un arī laiku. Lasi tālāk ieteikumus, kas noderēs ēdienreižu plānošanā!

  • Sastādi ēdienreižu sarakstu nedēļai – atvēli, piemēram, sestdienas vai svētdienas rītu, lai izplānotu maltītes nākamai nedēļai. Smelies idejas internetā vai aprunājies ar ģimeni, lai vienotos par visiem tīkamu ēdienu, un saplāno maltītes brokastīm, pusdienām, vakariņām. Pēc šī saraksta varēsi veidot iepirkumu sarakstu, kas palīdzēs dodoties uz veikalu. Tādā veidā nodrošināsies pret iespēju sapirkt nevajadzīgus produktus un veikt impulsīvus pirkumus.
  • Plāno maltītes atkarībā no akciju piedāvājumiem – kad ēdienreizes saplānotas un esi gatavs doties uz veikalu, noteikti apskati akciju bukletus, piemēram, Mego iknedēļas akcijas. Iepazīstoties ar piedāvātajām akcijām veikalos, varēsi “pieslīpēt” ēdienreižu plānu atkarībā no piedāvājumiem un iegādāties preces par iespējami labām cenām, kas ļaus ietaupīt.
  • Izvēlies augļus un dārzeņus, kas ir mūsu klimatam raksturīgi, nevis tos, kas nākuši no tālām, eksotiskām zemēm. Tālu gabalu mērojušie augļi un dārzeņi maksās dārgāk nekā tie, kas auguši tepat Eiropā. Augļiem un dārzeņiem veikalos bieži vien ir atlaides, tāpēc izpēti internetā visas akcijas, lai varētu iegādāties tos, kas garšo tev un tavai ģimenei vislabāk.
  • Gatavo ēdienu vairākām maltītēm – kad produkti ir iegādāti, gatavo ēdienus vairākām ēdienreizēm. Piemēram, uztaisi lielu katlu ar zupu vai sautējumu, ko varēs apēst gan vakariņās, gan nākamās dienas pusdienās un pat paņemt līdzi uz darbu. Ja uz darbu būsi paņēmis pusdienas no mājām, varēsi izvairīties no gatava ēdiena iegādes veikalā, par ko samaksātu vairāk izmaksas mājās gatavotajam.
  • Izvairies no receptēm, kam nepieciešamas specifiskas sastāvdaļas! Dažās receptēs ir nepieciešama īpaša sastāvdaļa, kura ikdienā netiek lietota un virtuves plauktā var nebūt. Cik maksā šī sastāvdaļa? Vai tā ir mazā vai lielā iepakojumā? Vai varēsi to izmantot citās receptēs, pirms tā sabojājas? Izvērtē, vai tiešām ir vērts iegādāties kādu sastāvdaļu, ja nav pārliecības par tās garšu un izmantosi to tikai vienu reizi. Tā vietā izmēģini recepti ar sastāvdaļu, kas jau ir mājās – eksperimentē, gatavojot ēdienu, un atklāj jaunas garšas un idejas maltītēm.
  • Plāno izmantojot ēdienu pārpalikumus un nemet ārā. Esi radošs un padomā, kā vari izmantot pārpalikumus. Ja svētdienas vakariņās gatavoji vistas cepeti ar rīsiem un dārzeņiem, tad pirmdien brokastīs vai pusdienās pagatavo sviestmaizes ar vistu. Tāpat pārpalikumus vari izmantot citu maltīšu pagatavošanā – gatavo zupas, krēmzupas, sautējumus.

Maltīšu plānošana sākumā var būt izaicinošs process, tomēr ātri vien tas izveidosies par paradumu un atvieglos ikdienu, turklāt palīdzēs ietaupīt. Retāk būs jādodas uz veikalu, varēsi iepriekš izplānot un izmantot akciju piedāvājumus, piemēram, veikalā Mego, turklāt būs mazāk jāatvēl laiks, lai pieņemtu lēmumu – ko pagatavot vakariņām.

JAUNUMS

Tagad pieejama arī
“Talsu Vēstis” e-avīze.
Abonē un lasi savā telefonā, datorā vai planšetē no jebkuras vietas pasaulē.