Kas gan ir svētki bez garda ēdiena! Lai gan par valsts svētkiem pieņemts domāt, ka uz galda jābūt latviskiem ēdieniem, latviskām garšām, tas nebūt nenozīmē, ka galds nevar būt pasaulīgām garšām bagāts, jo tā taču ir dzimšanas diena!
Viena no Talsu novada jaukākajām kafejnīcām lokalizēta Rojā, Jūras ielā 1a. Tā ir «Spura», un, kā jau ievadā minēju par pasaulīgām garšām, arī viņu komanda ir par ideju, ka svētkos uz galda jābūt gan tradicionāliem un ierastiem ēdieniem, gan vismaz vienam neierastam. «Ceram, šis deserts iedvesmos uz savādākām svētku garšām,» teic komanda.
«Spura» Latvijas svētkus svin savās mājās. Tādēļ jau vairāku gadu garumā svētkos kafejnīca ir bijusi slēgta, lai pabūtu kopā ar saviem mīļajiem cilvēkiem. Tad tiek klāts svētku galds un, protams, neizpaliek arī došanās dabā, pārgājienā pa mežu vai gar jūru. Tā kafejnīcas komandai jau kā tradīcija.
Vaicājot, kas būtu viņu novēlējums gan Latvijai, gan arī pašiem sev, kas ir maza daļa no lielās Latvijas, viņi skaisti nosaka: «Novēlam Latvijai krāšņākos saulrietus un zvaigžņotākās debesis, spirdzinošākos rītus un zeltītāko rasu tajos, tīrākos mežus un dzidrākos ūdeņus! Un tam visam pa vidu laimīgus cilvēkus, kas novērtē savu zemi un brīvību!»
Lai pagatavotu kafejnīcas «Spura» gardo crème brûlée variāciju piecām personām, būs nepieciešams:
500 ml saldā krējuma,
1 tējkarote vaniļas cukura,
100 g cukura,
6 olu dzeltenumi.
Pagatavošana
- Saldo krējumu lej katliņā, tam pievieno vaniļas cukuru un uz vidēji lēnas uguns visu savāra, līdz tuvojas vārīšanās stadija.
- Pirms vārīšanās stadijas noņem katliņu no uguns, uzliek katliņam vāku un atstāj nedaudz atdzist un savilkties vaniļas cukuram.
- Cepeškrāsni sasilda līdz 150 grādiem pēc Celsija.
- Bļodā atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru un kārtīgi samaisa.
- Olu dzeltenumus ar cukuru lej iekšā nedaudz padzisušajā saldajā krējumā. Ja saldais krējums būs pārāk karsts, olu dzeltenumi var sarauties kunkuļos.
- Visu šķidro masu izkāš caur sietiņu un pilda karstumizturīgās formiņās.
- Piepildītos trauciņus kārto uz pannas un liek cepeškrāsnī. Pannā ielej karstu ūdeni aptuveni līdz formiņu vidum.
- Cep apmēram 35—45 min. Tā kā formiņas ir dažādas, kā arī krāsns temperatūras ir atšķirīgas, tad iesakām sākt ielūkoties cepeškrāsnī, jau sākot no 30. minūtes.
- Deserta gatavību pārbauda, ja masa ir sastingusi, taču viducim nav jābūt pilnībā cietam.
- Desertu izņem no ūdens un kārtīgi atdzesē.
- Desertu apgrauzdē, pārkaisot ar cukuru, un izkausē, izmantojot gāzes degli. Ja nav pieejams gāzes deglis, labākais risinājums mājās ir izmantot cepeškrāsni vai mikroviļņu krāsni grila režīmā uz aptuveni 1—2 minūtēm.
- Virsū desertam kārto jebkādas ogas, kā arī lieliski derēs saldētas.
