Markus Riva dalās ar savu enerģijas noslēpumu — braunija recepti

Markus Riva dalās ar savu enerģijas noslēpumu — braunija recepti

Vēsajos rudens vakaros nereti gribas panašķoties ar ko saldu, iespējams, piedzerot klāt kūpošu kakao un sēžot, ietinoties plediņā pie kamīna… Rudens ainiņa ir uzburta, atliek vien aši pagatavot ko gardu pie sildošā dzēriena. Sabilnieks Miķelis Ļaksa jeb, kā mēs viņu labāk zinām, Markus Riva, piedāvā savu īpašo garduma recepti, ko mēdz uzēst pirms mēģinājumiem, gatavojoties koncertiem, lai ir spēks un enerģija.

 Sastāvdaļas

Pirmā receptes daļa:

3 banāni,

2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta,

2 ēdamkarotes ar linsēklu pulveri un ūdeni (proporcijas — 2:1),

pusglāze augu piena,

2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas.

Otrā receptes daļa:

2 kausiņi proteīna,

150 g mandeļu miltu,

tējkarote cepamā pulvera,

pustējkarote sodas,

liela šķipsna jūras sāls,

divas saujas dzērveņu sukādes.

 Gatavošana

Samaisa abu recepšu daļas atsevišķi, tikai pēc tam visu saliek kopā, ievieto gatavo masu cepamtraukā, pa virsu uzberot sauju ar musli un kanēli garšai. Markus iesaka cept 200 grādos 40 minūtes.

Markus Riva ir zināms kā vegāns, tāpēc receptē netiek izmantoti produkti no dzīvnieku valsts, tomēr, ja esi pretinieks izmēģināt jaunu pieeju un vēlies recepti padarīt nedaudz klasiskāku, tad Markus detalizēti izstāsta, kuras sastāvdaļas vari nomainīti pret sev ierastākām. Tātad linsēklu pulveri, kas ir vegāniskajā receptē, vari aizstāt ar 2 olām, vegāniskā proteīna vietā droši var likt parasto proteīnu, kā arī augu pienu aizstāt ar jau ierasto gotiņas pienu.

Vola! Un visi ir apmierināti — gan vegāni, gan nevegāni, bet pats galvenais — gardums uzlabos omu visas dienas garumā!

Braunija daudzveidība un izcelsme

Variāciju par tēmu «braunijs» ir neskaitāmas — katrs var pielietot kādu savu knifiņu, brauniju padarot par atšķirīgu. Arī formas tiem ir dažādas — citi tos cep kā cepumiņus (tātad mazus un daudz), bet citiem kārojas kūkas formā, lai var griezt pa gabaliem kā torti. Populāri ir ne tikai brūnie brauniji no kakao, bet arī baltās šokolādes brauniji, kad braunijs (kas tulkojumā no angļu valodas ir brūnītis) nemaz vairs nav brūnītis, bet gan baltītis.

Arī Marka piedāvātajā receptē, visticamāk, varat veikt kādas izmaiņas saldinātāja ziņā. Piemēram, Markus cukuru aizvietojis ar riekstu krēmu, bet oriģinālajā receptē tas netiek lietots, klasiķi iesaka brūno cukuru (ja tas, protams, ir brūnītis nevis baltītis).