Inga Ādama no Uguņciema dalās ar savas ģimenes deserta recepti, ko ome gatavoja katros īpašos svētkos — zemeņu sezonā no svaigām ogām, pārējā laikā no svaigi putotām, kuras glabājās burciņās pagrabā.
Viņu mājās zemeņu sezona tiek ļoti gaidīta tieši šī krēma dēļ — visgardākais tas esot ar vasaras ogām, taču garšīgs arī no saldētām. Tikai jābrīdina — kaloriju skaitītājiem šī recepte nederēs! Inga pastāsta, ka parasti zemeņu krēmu gatavojot «uz aci», vadoties pēc krāsas un sajūtas, lai rezultāts būtu delikāts un maigs.
Recepte:
- Vispirms sagatavoju deserta trauciņus un izkārtoju tos uz galda — kad krēms būs samaisīts, tas uzreiz jāpilda traukos. Es parasti izmantoju mazas burciņas vai skaistas glāzes — atkarībā no tā, kādam gadījumam deserts paredzēts.
- 1 paciņu želatīna (20 g) apleju ar aukstu ūdeni, ļauju uzbriest, pēc tam izkausēju karstā ūdens peldē. Svarīgi, lai krēms būtu vijīgs un ļoti krēmīgs. Kad iemaisu želatīnu, reizēm šķiet, ka visu nevajag, un tad pēdējo ēdamkaroti izkausētā želatīna atstāju neizmantotu. Uz norādīto produktu daudzumu droši var izmantot arī tikai 15 gramus želatīna.
- Aptuveni 700–750 g zemeņu notīru no kauslapiņām un sablendēju kopā ar 3–4 ēdamkarotēm cukura līdz smalkai, zīdainai masai. (Man šajā krēmā neprasās nekādas gabaliņu faktūras — vēlos gludu, krēmīgu masu.) Ja zemenes saldākas, var likt 750 gramus, ja skābākas vai ar intensīvāku garšu, tad 700 gramus. Taču šī ir garšas lieta, ja patīk, zemenes var pievienot arī vairāk.
-
Vienu litru saldā krējuma saputoju ar 4 ēd. k. cukura stingrās, bet ne pārputotās putās — krējums vēl būs jāsajauc ar zemenēm un masā jāiemaisa želatīns. Ja iespējams, izvēlos “Jaunpils” izlejamo saldo krējumu.
- Kad viss sagatavots — želatīns izkausēts, krējums saputots un zemenes sablendētas — zemeņu masā viegli iecilāju saputoto krējumu. Tad pagaršoju: ja šķiet par maz salds, šajā brīdī pievienoju vēl 1–2 ēdamkarotes cukura. Visbeidzot, intensīvi maisot, iejaucu izkausēto želatīnu.
- Gatavo masu pildu izvēlētajos trauciņos. Burciņas aizvākoju, glāzes stingri pārvelku ar pārtikas plēvi. Šis ir ļoti svarīgi, lai maigajā krēma garšā neiesūktos nekādi ledusskapja satura aromāti. Krēmam ledusskapī jāatpūšas un jāsastingst vismaz 2-3 stundas. Ja zemenes un saldais krējums ir ļoti svaigi, tad krēmu droši var baudīt trīs četras dienas.
Gatavojoties viesībām, vienmēr šo desertu gatavoju iepriekšējā dienā. Pirms pasniegšanas dekorēju ar to, kas ir pieejams (zemenes, ziedi…..) Lai dzīvo zemeņu laiks un, lai izdodas, ja mēģināsiet!
/Foto: Roberts Eleksis/
