Ēdienu vecmāmiņa kotlete ar franču saknēm

Ēdienu vecmāmiņa kotlete ar franču saknēm

Teiksiet — kas tur ko neuzlipināt kotletīti? Bet vai esat ēduši divu saimnieču gatavotas vienādas garšas kotletes? Neticu! Līdzīgi kā ar rasolu — katrai sava receptīte, savas tradīcijas un savs «mīcījums», tāpēc šīm neomulīgajām ziemas (it kā ziemas, bet vairāk rudens) pusdienām piedāvājam vienas īstas Kurzemes saimnieces, farmaceites Ineses Vīriņas seno ģimenes recepti tik ierastajam ēdienam.

Starp citu, kotlešu dzimtene ir Francija. Kā mums stāsta zinošais portāls Vikipēdija, tad sākotnēji, kamēr nebija izdomātas dakšiņas ar nazīšiem, kotletes veidotas ar kauliņu pa vidu, lai var vieglāk notiesāt gardo maltās gaļas (vai zivju, vai dārzeņu) ēdienu. Kas interesanti, kotletes ieguva tādu slavu, ka Krievijas carienes Elizabetes Petrovnas laikā galma pavāri tika sūtīti uz Franciju stažēties. Kad kotlešu receptes kopā ar čaklajiem Krievijas carienes pavāriem atceļoja uz lielo Krievijas karaļvalsti, tās tika «aranžētas» un ieguva tādu garšu, ko mēs, Latvijā dzīvojošie, pazīstam labi un ar ko esam «saradojušies» uz mūžīgiem laikiem.

Ineses Vīriņas recepte:

Vispirms tiek ņemta jauktā maltā gaļa (puse liellopu, puse — cūkgaļas). Ieteikums — ja veikalā uz vietas maļ gaļu, labāk izvēlēties, kādu gabaliņu sirds kāro, un palūgt, lai to samaļ.

Gaļas masai pievieno vienu olu, rīvmaizi, arī nedaudz miltus — daudzumu sapratīsiet, kad mīcīsiet masu, lai nelīp pie rokām un nav šķidra. Masai jābūt saturīgai, lai viegli veidot gaļas bumbiņas. Ineses mamma likusi klāt arī nedaudz vārītus, samīcītus kartupeļus, tomēr Inese Vīriņa pati neliek, bet varat noprovēt ar kartupeļiem miltu vietā. Pievienojam sāli, piparus, Svanetijas sāli, mazliet skābo krējumu, sodu, lai kotletītes paliek pufīgākas, un diezgan daudz ūdens. Ūdens vajadzīgs kotletīšu sulīgumam. Kad masa samīcīta un apmīļota, tad jau process visiem ierastais — liekam uz sakarsētas, ieeļļotas pannas kotlešu masu un cepam no abām pusēm, līdz gaļa gatava.

Kā piedevas kotletēm farmaceite iesaka lapu salātus ar eļļu. Vasarā, kad ir pašu tomāti un gurķi, pievienot var arī tos. Protams, arī bez kartupelīšiem kotletes zaudē savu burvību.

Labu apetīti!

Ieteikums: ja jums mājās ir Svanetijas sāls, to uzglabājiet ledusskapī, jo tās konsistencei ir jābūt nedaudz mitrai.

 

/Foto: Depositphotos.com/