Vai ēdot picas var zaudēt svaru un labi justies? Kā tas iespējams, lūdzu pastāstīt Aivai Veinbergai un Sanitai Gobai. Abas ievēro veselīga dzīvesveida uzturu ar zemu ogļhidrātu daudzumu un bez pievienota cukura, daudz dzer ūdeni un ēd galvenokārt svaigus, termiski neapstrādātus dārzeņus.
Lielākā daļa uztura abām dāmām sastāv no dārzā izaudzētā un tepat nopērkamā — parastie produkti. Gaļu pērk no mājražotājiem, zemniekiem un medniekiem. Kad abas stāsta, ka ēd kruasānus, braunijus, picas, makaronus, rīsus un cepumus, esmu gatava pievienoties pulciņā. Bet nebūs vis tik vienkārši, jo produktus viņas lieto tikai speciāli ražotus — bez ogļhidrātiem un cukura. Mūsdienās iespējams attālināti pasūtīt visu, tie tiek iegādāti Itālijas internetveikalā.
Kāpēc tieši tāds uzturs?
Pirms tam izmēģinātas vairākas diētas, īpaši jaunībā, kāda nu kurā brīdī bijusi populāra — olu diēta, tad katru dienu ēsti konkrēti produkti un citas. Rezultāti svara zaudēšanā bijuši gana labi, bet pašsajūta nav mainījusies un diētām atmests ar roku. Šis dzīvesveids uzsākts, jo daudzi tagad ievēro dažādas diētas, gribējies pamēģināt — ja nu kāds tauciņš pazūd. Bulciņu un kārumu patēriņš rezultējies liekajos kilogramos, un, kad saprasts, ka jāmaina garderobe, nolemts — ir jārīkojas! Tā kā dāmām šķitis, ka cukurs un ogļhidrāti ir tie, kuri cilvēkus visvairāk saslimdina, izvēlēts šāds uzturs.
Aiva uzturu ar ierobežotu ogļhidrātu daudzumu un bez cukura lieto kopš janvāra, kad testa režīmā šis tas pamēģināts, bet trīs mēnešus tomēr īstas pārliecības nav bijis, ka šis ceļš ir pareizais. Bet martā sapratusi, ka tas strādā, un sākts strikti ievērot noteikumus. Līdz šim brīdim zaudēti 17 kilogrami svara. Sanita pagaidām nav tik nopietni pievērsusies, bet ir apņēmības pilna to darīt. Iesākto patraucējušas daudzās jubilejas un svētki, kas rindojušies viens pēc otra. Iesākumā trīs mēnešu laikā zaudēti 10 kilogrami svara, tas atpakaļ nav nācis arī pagrēkojot.
Diētas dārgas, negaršīgas un sarežģītas
Mīts vai patiesība? Liela daļa produktu tiek pirkti tepat, vietējos veikalos, tikai tiek pētīts, cik katrs satur ogļhidrātus un cukuru. Ēsts tiek mazāk, jo ātrāk rodas sāta sajūta. Ja agrāk, kad lietoti cukuroti ēdieni, roka tā vien stiepusies pēc kāda našķa, tagad Aiva iet pa veikalu un domā — kam tas viss vajadzīgs! Tātad sanāk pat ietaupīt, jo netiek pirkti kārumi. Pasūtāmajiem bezogļhidrātu produktiem mēnesī tiek tērēts līdz 100 eiro (makaroni, rīsi, picas pamatnes, cepumi utt.). Budžetā papildu roba nav, nav arī jāpieliek liela piepūle gatavojot. To dara kā līdz šim, tikai aizstāj daļu produktu.
Kā samazināt ogļhidrātu patēriņu, izmantojot parastos produktus? Ja cep kotletes, nelikt klāt maizi vai miltus. Zivis, gaļu, svaigos salātus, to visu var ēst. Kabacis, apcepts kokosa eļļā kopā ar saldo krējumu un malto gaļu, — vai nav laba diēta? Saldajā krējumā sautēta vista ar ziedkāpostiem un brokoļiem, siera salāti, olas dažādos veidos, biezpiens, siers — tas viss tiek lietots kā līdz šim.
Kā narkomāns alkst pēc devas
Aivai visgrūtāk bijis atteikties no termiski apstrādātiem kartupeļiem, jo bijusi liela kartupeļu ēdāja, bet drīz vien domāšana pamainījusies un tagad arī kartupeļi vairs neprasās. Kamēr organisms pieradis, Aivai sajūtas bijušas kā narkomānam, kurš nav saņēmis devu. Bet pureklis drīz vien beidzies. Mājās ir viegli, jo arī otra pusīte ir iesaistīta produktu ar ierobežotu ogļhidrātu skaitu un bez cukura lietošanā. Sanitai ir grūtāk, jo vīrs diētā nav iesaistījies, tāpēc, ja uz galda atstāts kāds našķis, roka pēc tā stiepjas. Ar parastajiem produktiem darbojas paķeršanas princips. Aiva gan tam tikusi pāri un varētu mierīgi strādāt pat konditorejas cehā, tas viņu nekārdinātu.
Iepirkties gudri
Galvenais ieguvums ir tas, ka abas uztur labu veselību, lieliski jūtas, protams, arī pazudušie kilogrami priecē. Dzirdēts, ka cukurs ir vajadzīgs enerģijai. Abas apgalvo, ka viņām ir tieši pretēji, pēc cukura nelietošanas radusies enerģija, labāk strādā prāts, vairāk var paspēt izdarīt un nav smaguma sajūtas pēc ēšanas. Pietiek ar to cukuru, kas ir dārzeņos, ogās un citur, to nevajag uzņemt vēl papildus.
Kopš ievēro šādus uztura principus, iepērkoties daudz vairāk piedomā, lasa, kas rakstīts produkta aprakstā. Arī tad, ja ražotājs norādījis, ka nav pievienots cukurs vai ļoti maz cukura, palasot tomēr redzi, ka tā ir daudz. Cilvēki domā — ja jau prece ir veikalu plauktos, tātad tā ir pārbaudīta, droša, laba, to var pirkt. Bet tā nav, ir jāseko līdzi, ko pērkam un ēdam. Citādāk sanāk, ka uzēdam cukuru un to arī uzdzeram. Viņas iesaka iepirkties gudri, lai ēdiens uzlabotu veselību, nevis tai kaitētu!
/Foto: No labās Aiva Veinberga un Sanita Goba./
#SIF_MAF2025