Tals’ ēd — ķīselis ar tradīcijām

Tals’ ēd — ķīselis ar tradīcijām

Ja man kāds prasītu par bērnības garšām, tad viena no tādām noteikti būtu kakao ķīselis! Atceros, kā gaidīju, kad, apciemojot omi, viņa to izvārīs. Izrādās, šis vienkāršais, bet gardais ēdiens ir iecienīts arī Talsu novada muzeja Pētniecības nodaļas vadītājam Ronaldam Mālmeisteram. Arī viņam šo ķīseli ir iemācījusi gatavot vecmāmiņa. Ronalds labprāt padalījās ģimenes ķīseļa receptē ar mums.

Sastāvdaļas:

10 ēdamkarotes miltu,

10 ēdamkarotes kartupeļu miltu,

5 ēdamkarotes kakao pulvera,

1 l piena (un vēl mazliet).

Pagatavošana

Miltus, kartupeļu miltus un kakao pulveri sajauc kopā un pievieno nedaudz piena, lai sanāk šķidrs. Katlā uzvāra 1 litru piena, kurā ielej maisījumu un maisa, līdz paliek biezs.

  • Citi šai receptei pievieno arī cukuru, bet gaumes ir dažādas, tāpēc katrs recepti var pielāgot savām garšas kārpiņām. Ja vēlaties saldu ķīselīti, tad pievienojiet aptuveni piecas ēdamkarotes cukura. Ja pievieno nevis to rūgto kakao pulveri, kas jāvāra, bet jau saldināto, šķīstošo, cukura pievienošana pie ķīseļa papildus nav nepieciešama.
  • Ja kādam netīk kakao garša (kaut gan — vai tā mēdz notikt?), var pēc šī paša principa gatavot piena ķīseli. Tādā gadījumā darām visu to pašu, tikai nepievienojam kakao pulveri.

 Interesanti

Ķīselis bija Austrumeiropas slāvu un somugru, kā arī Baltijas austrumu tautu, rituālais vedību (kāzu rituāls — vikipēdija) un bedību (bēru rituāls) ēdiens, bet vēlāk tā nosaukums pārnests uz augļu un ogu saldo ēdienu. Latvijā gan senāk ķīseli gatavoja no auzām — tas bija ieskābēts auzu miltu novārījums un ir senākais zināmais auzu ēdiens Latvijas teritorijā. Mūsdienās ķīseļiem ir neiedomājami daudz garšu un veidu, kā tos gatavo.

 

/Foto: «Delfi»/