Ar recepti padalījusies ukrainiete Oksana Hontar, kura pašlaik dzīvo Talsos. «Man personīgi šī zupiņa ļoti garšo,» receptes izvēli komentē ukrainiete un piebilst, ka nav liela kulināre, tāpēc šīs zupiņas pagatavošana pa spēkam ir visiem, pat tiem, kuri ar virtuves priekiem ir uz «jūs».
Ja vēlaties nogaršot gabaliņu Ukrainas, iegādājieties:
300 gramus gaļas pēc izvēles;
5 olas;
1 garo gurķi;
bietes — 300 gramus;
saujiņu lociņu un diļļu;
500 gramus skābā krējuma;
šķipsniņu sāls;
kripatiņu citronskābes.
Gatavošana
Vispirms iegādāto gaļu savāriet, kamēr mīksta, tad sagrieziet kubiciņos, novāriet olas, novāriet bietes. Bietes un gurķi sarīvējiet ar rīves rupjo pusīti, smalki sakapājiet dillītes un lociņus. Produktiem, kad tie sagatavoti, uzlejiet virsū vārītu, atdzesētu ūdeni (lejiet tik daudz, cik biezu vai šķidru zupiņu vēlaties), klāt pievienojiet skābo krējumu, sāli un citronskābi pēc garšas.
Viens un divi — zupiņa gatava!
Info:
Lai arī biešu auksto zupu sev kā nacionālo virtuvi piedēvē daudzas valstis, tai skaitā, Ukraina, šīs zupas izcelsmes valsts tomēr ir Lietuva. Taču katrā valstī, kurā tas ir vasaras populārākais ēdiens, ieskaitot Latviju, gatavošanas interpretācijas ir atšķirīgas. Mēs publicējām ukraiņu iecienīto versiju, tomēr Latvijā visbiežāk ūdens un krējuma vietā lieto kefīru. Dažādi ļaudis, dažādas ēšanas tradīcijas un garšas izjūtas. Lietuvieši pie zupas vienmēr pasniedz kartupeļus (bet nekad neliek iekšā zupā). Kartupeļus Lietuvā mēdz pasniegt vārītus vai ceptus. Nereti arī Ukrainā šo zupu dēvē par lietuviešu auksto zupu, kas lietuviski ir šaltibarščiai.
Ja zupiņu vēlaties sātīgāku, varat klāt pieēst vārītus kartupeļus ar mizu. Kad parādās jaunie kartupelīši, miziņa ir gardākā kartupeļa daļa, bet pagaidām, ziemā, mizu nāksies pēc vārīšanas notīrīt.
/Foto: canva.com/