«Es Talsos ļoti, ļoti sen nebiju redzējusi tik daudz laimīgu cilvēku, turklāt — ziemā!» tā sestdien, 18. janvārī, atzina sabilniece Inese Dragūne, tāpēc jauno Talsu vārda dienas tradīciju — Ziemas garšas svētkus — viņa nodēvēja par Laimes garšas svētkiem. Smaidīja arī viņa pati, jo nupat bija nobaudījusi franču jauniešu gatavotu ļoti saldu tarti. Tik bagātīgs bija svētku piedāvājums — sākot no klasiska «Talsu krēma» līdz latvietim netradicionālākām garšām.
Talsu Kultūras centra direktore Elza Rozentāle atzīst, ka garšu svētki, «street food» jeb ielu ēdienu festivāli, protams, nav jaunums Latvijā, taču, iedvesmojoties no citām pilsētām, to gribējies piedāvāt arī talsiniekiem. «Lai ir iespēja baudīt laiku kopā ar ģimeni, priecāties, baudīt gardus ēdienus, labu mūziku un brīnišķīgu atmosfēru,» stāsta E. Rozentāle. Šis ir pirmais svētku gads un savā ziņā eksperiments, lai redzētu, kā talsiniekiem šāds formāts patīk. Un sestdien bija acīmredzams, ka to novērtē daudzi. Iespējams, ka pavasarīgi saulainais laiks, iespējams, Talsiem nebijušais svētku formāts un vēlme labi paēst, uz Talsu ezera promenādi bija atvilinājusi daudzus. Tāpēc nākamajos gados pasākums jau varētu pārvērsties par Ziemas garšas festivālu, kas nozīmē vēl vairāk ēdinātāju, lielāku skatuvi un vēl zināmākus mūziķus. Šoreiz uzstājās Jorens Šteinhauers, The Ludvig jeb Jēkabs Ludvigs Kalmanis, Cūciņa Pepa un DJ Phill jeb Agris Purkalns. «Pēc lielā apmeklētāju skaita redzam, ka cilvēkiem šie svētki patīk. Tāpēc vēlamies arī turpmāk iedzīvināt Talsu vārda dienu īpašā notikumā, un ceram, ka tas ziemā būs arī tūristu gala mērķis,» atzīst Talsu Kultūras centra direktore.
Ziemas garšas svētki Jēkabam Ludvigam Kalmanim bija iespēja atkal uzstāties Talsos pēc vairāku gadu pārtraukuma, un viņš atzīst, ka talsinieki sagaidījuši ļoti silti. Uzreiz pēc uzstāšanās viņš gan steidzās nevis pie gardumu teltīm, bet ciemoties pie mammas, kas viņu gaidīja ar pašas gatavotām pusdienām. «Mammas gatavotais ēdiens — tā ir mana Talsu garša,» sacīja Jēkabs. Viņaprāt, jaunajai tradīcijai noteikti jāturpinās. «Kad izdzirdi vārdu «Talsi», ēdiens nav tā lieta, kas ar to asociējas. Bet es būšu ļoti pagodināts, ja pēc šodienas turpmāk tā būs.»
Piparkūkas, kūkas, pankūkas, «Talsu krēms», Pho zupa, soļanka, čebureki, kāposti, sieri, kūpinājumi, dažādi saldumi… Šo sarakstu varētu turpināt un turpināt. Ēdienu baudītāju bija tik daudz, ka, piemēram, Laumu dabas parka 30 litru sagatavotais plovs bija beidzies jau stundas laikā, un tālāk rinda veidojās pēc Raimonda Riekstiņa ceptajām pankūkām. Ļoti daudz darba bija arī picu cepējam Ventam Strautmanim no «Boards You», kurš atraktīvo gatavošanu papildināja ar kolorītiem tekstiem. Dažubrīd rindā pēc viņa picas bija jāgaida pat stundu. «Nesen cepām picas Rojā, un vietējie zvejnieki teica, ka visā Kurzemes hercogistē tik garšīgu picu neesot ēduši pēdējos 300 gadus!» viņš smējās. «Kosmoss — ļoti daudz darba! Es domāju, ka atbraukšu, papļāpāšu ar talsiniekiem, bet jāstrādā visu dienu — es pats vēl nemaz neesmu ēdis brokastis. Ziemas garšas svētki noteikti jāturpina — vajag vairāk svinamo dienu! Jo vairāk svinam, jo priecīgāki esam. Un, jo priecīgāki esam, jo ārā paliek siltāk. Re, saulīte spīd — to mēs jums no Carnikavas atvedām.» Vents pats agrāk dzīvojis Talsos, bet viņš ātri noraida apzīmējumu «kādreizējais talsinieks», jo tādu «bijušo» talsinieku nemaz neesot.
«Kāpēc šodien cilvēki tik laimīgi? Tas ir ziemas noslēpums!» smaidot prātoja sabilniece Inese Dragūne. Viņa pati svētkos rosījās kopā ar Talsu novada fondu, kas pašu dalībnieku un Eiropas Solidaritātes korpusa franču brīvprātīgo gatavotos gardumus mainīja pret ziedojumiem, lai savāktu līdzekļus Intas Metuzāles grāmatas «Daiļdārznieces memuāri» izdošanai. Papildus notika arī loterija, kurā varēja laimēt kārumus un mājražotāju darinājumus. Un tā kopīgiem spēkiem izdevās ziedojumos savākt 557,43 eiro.
Materiāls tapis ar Mediju atbalsta fonda finansējumu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA “TV9 Pakalni”.