Ar Miķeļdienu nosvinēts rudens sākums

Ar Miķeļdienu nosvinēts rudens sākums

Sestdien, 28. septembrī, Latvijas Lauksaimniecības muzejs noslēdza vasaras sezonu ar izklaidējoši izglītojošu pasākumu «Miķelītis bagāts vīrs». Arī ja pats šovasar neesi izaudzējis ne nieka, bija iespējams nobaudīt gardu nupat spiestu ābolu sulu, nosmeķēt pavisam svaigu, vēl mazliet siltu saldo krējumu, vērot, kā top skābēti kāposti Ziemassvētku laikam, un vēl izmēģināt un izzināt daudz ko citu.

 

Darbs ar piena separatoru nebūt nav viegls, bet jau dažu minūšu laikā galvenā krājuma glabātāja Liene Rozenberga no piena atdala saldo krējumu un vājpienu, no kura tālāk var tapt gards vājpiena biezpiens. Tā ir Lienes bērnība, bet šobrīd viņa to demonstrē Miķeļdienas viesiem. /Edgara Lāča foto/

 

Vēl dienu pirms svētkiem muzeja krājuma glabātāja Sandra Vronovska periodikā atradusi, ka šāds aparāts, kas ābolu nomizo, izņem serdi un vēl sagriež šķēlītēs, rakstos parādās jau 1924. gadā. Mizas tālāk var izmantot tējai, bet ābolus pildīt ar cukuru, kanēli un — krāsnī iekšā! /E. Lāča foto/

 

Miķeļdienai Latvijas Lauksaimniecības muzejs sarūpējis 20 kilogramu kāpostu, kas, ēvelēs sasmalcināti, kopā ar burkāniem, ķimenēm, sāli, cukuru un dzērvenēm tālāk nonāca lielā mucā. Kāpostu skābēšana ir ģimenes pasākums, jo darba daudz — viss gan jāsasmalcina, gan kārtīgi jāsastampā. Kas zina, varbūt ap Ziemassvētkiem varētu tapt vēl viens pasākums, lai tad jau baudītu gala rezultātu  — štovētus kāpostus. / E. Lāča foto/

#sif_maf2024