Talsos noslēgusies jau otrā zupas virtuves sezona. Pērn aukstuma un augsto cenu dēļ to vēl mēnesi pagarināja, bet no šodienas aptuveni simt iedzīvotājiem, kuriem materiālo apstākļu vai veselības ierobežojumu dēļ pašiem siltu ēdienu grūti pagatavot, tomēr jādzīvo saviem spēkiem. Viņi arī to apņēmīgi darīt, taču cer, ka oktobrī zupas virtuve atgriezīsies. Pirmā sezona noslēdzās ar izsniegtiem 10,5 tūkstošiem porciju, taču šoreiz pieprasījums bijis krietni lielāks.
Otrās sezonas noslēgumā kafejnīcā smaržo sakņu zupa. Un sātīgai rupjmaizes šķēlei maisiņā līdzi tiek ielikta arī koši krāsota ola, jo tobrīd svētki vēl priekšā. Zupas saņēmēji atzīst, ka ola patīkams pārsteigums, bet ne pirmo reizi viņus lutinot – arī Ziemassvētkos bijusi sarūpēta paciņa. Uzrunātie atzīst, ka gluži katru dienu gan te nenākot. “Citas dienas nevaru atnākt, grūti paiet. Kādreiz man arī iekrājas, zupiņu visu neapēdu, tad es atstāju vēl uz otro dienu,” stāsta zupas virtuves apmeklētājs Dzintars. “Es nešķiroju, man nav tāda mīļākā zupa – biešu vai kāpostu zupīte… Zupīte paliek zupīte. Tagad, kad beidzas sezona un jāgaida līdz rudenim – nekas, pats gatavošu. Gan jau atradīšu, no kā pagatavot. Man jau maztrūcīgo statuss, tur jau ir gan makaroni, gan griķi un viss kaut kas,” izklāsta zupas virtuves apmeklētājs Vladimirs.
Otrā sezona bija mēnesi īsāka nekā pirmā, taču porciju izsniegts par tūkstoti vairāk nekā pērn. Kopā 11 771 porcija. Iemeslus, kāpēc vairāk, var tikai minēt. Iespējams, dzīves apstākļi spiež, bet reizē iespējams siltas zupas porcijas saņemšana kļuvusi mērķauditorijai zināmāka. “Viennozīmīgi, to varējām redzēt pagājušajā, 2023. gadā oktobrī uzsākot otro Siltas zupas izsniegšanas punkta darbību, jau uzreiz bija daudz porcijas. Cilvēki jau zināja. Salīdzinot, kā pirmajā sezonā, kad bija padsmit porcijas sākumā, un likās, vai vispār kāds nāks. Tad šajā sezonā jau oktobrī bija krietni, krietni daudz vairāk izsniegto porciju nekā sākumā,” teic biedrības “Baložu pasts” valdes locekle Jana Biezā.
Ir dienas, kad ieradušies pat vairāk nekā 100 apmeklētāju, bet apmeklējuma biežumam loģiska izskaidrojuma nav. Vienas zupas porcijas izmaksas ir 1,60 EUR, tātad otrā sezona izmaksājusi gandrīz 19 tūkstošus eiro. Sezonas slēgšana gan sāpīgs lēmums, taču tas darīts ar ideju labāk īsāku laiku, bet projektu noturēt ilgtermiņā. “Šis projekts, ja mēs to varam tā nosaukt, Siltas zupas izsniegšanas punkts tomēr pastāv tikai uz sabiedrības pleciem, tikai uz ziedotāju pleciem. Vienkāršiem vārdiem sakot, mazliet iedot ziedotājiem atelpu, jo viņi ir ļoti cītīgi, tas ir apbrīnojami – es nebeigšu par to nekad brīnīties, jo arī šobrīd, pat īpaši neliekot nekādas reklāmas sociālajos tīklos, ziedojumi turpina ienākt,” izklāsta Jana Biezā.
Šosezon zupas virtuves projektam talsinieki rīkoja arī labdarības akcijas, gan pieaugušie, gan jaunieši, kopā saziedojot gandrīz 4000 eiro, kas būtisks atbalsts. “Protams, es varu cerēt, ka nākamgad arī kaut kas tāds būs, bet es ar to nevaru rēķināties. Es, protams, būtu priecīga. Jo, kā es vienmēr saku, šis projekts pieder sabiedrībai. Es nevaru to viena pavilkt nekādā veidā. Es varu būt tikai instruments, kas sakoordinē, sadara finansiālās lietas, un viņi izlems, vai ar saviem ziedojumiem turpināt atbalstīt šo, es teikšu ļoti vajadzīgo projektu,” tā Jana Biezā.
Vladimirs cer, ka izdosies atrast darbu un pašam vairs zupas virtuvi rudenī nevajadzēs, bet, viņaprāt, obligāti oktobrī jāturpina – daudziem tā vienīgā siltā maltīte dienā.
Materiāls tapis ar Mediju atbalsta fonda finansējumu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA “TV9 Pakalni”.