Kafejnīcu dienas Sabilē veldzē ar mazpilsētas šarmu

Kafejnīcu dienas Sabilē veldzē ar mazpilsētas šarmu

2. un 3. jūlijā norisinājās kafejnīcu dienas «Garšas Abavas lokos», kur no 15 dažādām mājas kafejnīcām divas atradās Sabilē — «Sabiles fabrīķis» un «Mazpilsētas šarms». Tajās piedāvāja ne tikai maltītes, bet arī dažādas aktivitātes.

Gan kafejnīcas «Sabiles fabrīķis» namatēvu Ronaldu Švalbi, gan «Mazpilsētas šarms» īpašniekus Laimu un Kasparu Ūdrīšus piedalīties šajā izaicinājumā pamudināja līdzcilvēki. Turklāt Laimai un Kasparam Ūdrīšiem līdz šim nav nācies saskarties ar kulinārijas nozari. «Mums galvenais bija uztaisīt skaistu vidi, kur cilvēkiem atnākt atpūsties un kaut ko padarīt,» stāsta Laima Ūdrīte, kuras mājas kafejnīcas piedāvājumā ir noslēpumaina pagrabiņa aplūkošana, dārza spēles, kā arī iespēja satikt zāļu sievu Init’ no Sabil’. Savukārt «Sabiles fabrīķa» saimnieks Ronalds Švalbe piedāvāja iespēju izstaigāt «Sabiles Sidra» darītavu privātā grupas ekskursijā.

«Man ir svarīgi, lai visi ir paēduši, ka cilvēks atnāk un dodas mājās ar pilnu vēderu,» atzīst Laima Ūdrīte. /Foto: Elīna Stariņa/

Cilvēkiem svarīga ir ne tikai ēdināšana, bet arī vieta un atmosfēra, kur baudīt ēdienu. Šķiet, ka sabilniekiem asinīs ir saglabāt vēsturisko. «Mēs centāmies defektu pārvērst par efektu. Ja visiem vajag precīzi, tad mums tā nav, mums šeit tiešām ir tāds mazpilsētas šarms laukos ar veciem šķūņiem, vecām mājām. Ciemiņiem no lielpilsētām, no Rīgas vispār ir lielas acis, jo viņi pie tāda dizaina nav raduši,» teic Laima Ūdrīte.

Lai piesaistītu cilvēkus, bija nepieciešams izveidot ēdienkarti, kas uzrunātu ikvienu. «Sabiles fabrīķa» saimnieks Ronalds Švalbe ēdienkarti veidoja, balstoties pēc asociācijām, kas rodas, izdzirdot vārdu «Sabile». «Man paziņas no Sabiles palīdzēja izveidot ēdienkarti — ieteica izmantot vīnogu lapas, mellenes un, protams, vīnogas, kas asociējas ar Sabili,» stāsta R. Švalbe. Savukārt «Mazpilsētas šarma» saimniekiem bija cits skatījums uz ēdienkartes izveidi.

«Mēs izdomājām, ka taisīsim to, kas mums pašiem garšo. Tika iesaistīta arī mamma, kura speciāli brauca uz mežu pakaļ gailenēm, lai viesi varētu baudīt gaileņu zupu,» dalās L. Ūdrīte.

Viņa ar smaidu sejā stāsta, ka ir tik silti ap sirdi redzēt, ka arī vecāka gadagājuma cilvēki, kuri, šķiet, burgeri varētu «izbrāķēt», tomēr ar baudu to notiesā un ir patiesi laimīgi un apmierināti.

Ūdrīšu ģimene ir iecienījusi burgerus, tāpēc pat nedomājot izvēlējās tos iekļaut ēdienkartē. /Foto: Elīna Stariņa/

Pēc šīs pieredzes mājas kafejnīcu saimnieki ieguva dažādas atziņas un ieguvumus. Kaspars Ūdrītis atklāj, ka šis bija kaut kas jauns, iespēja komunicēt ar cilvēkiem, kā arī ieskatīties kafejnīcu pasaulē, taču Ronaldam Švalbem, kuram jau iepriekš bijusi saskarsme ar kulinārijas pasauli, svarīgāka bijusi tieši saskarsme ar klientiem. «Es ieguvu cilvēcisko saikni ar vietējiem cilvēkiem, kuri šeit nāk un arī man pastāsta daudz ko jaunu par šo vietu,» atzīst R. Švalbe.

JAUNUMS

Tagad pieejama arī “Talsu Vēstis” e-avīze.
Abonē un lasi savā telefonā, datorā vai planšetē no jebkuras vietas pasaulē.