12. februārī Pasaules vīnziņu čempionātā Francijā, Parīzē, uzvarēja Raimonds Tomsons, kura dzimtā puse ir Roja.
R. Tomsons uzvaras laurus plūca Starptautiskās Vīnziņu asociācijas XVII Pasaules vīnziņu čempionātā. Tas notiek reizi trīs gados un ir pasaules vīna profesionāļu sabiedrības reprezentablākais pasākums. Pirmais šāda veida konkurss notika tālajā 1969. gadā. Latvietis pusfinālā sacentās ar 13 citiem vīnziņiem no visas pasaules, bet finālā uzvarēja, aiz sevis atstājot kolēģus Ninu Hoigārdu Jensenu (Nina Højgaard Jensen) no Dānijas un Rīzu Čoi (Reese Choi) no Ķīnas.
R. Tomsons, kurš ir dzimis Talsos, bet dzīvojis un mācījies Rojā, iepriekšējā Pasaules vīnziņu čempionātā Beļģijā 2019. gadā ieguva 3. vietu. Savulaik uzvarēja arī Eiropas un Āfrikas vīnziņu čempionātā 2017. gadā. Viņš pašlaik ir «Barents Wine Collectors» vadītājs, un norit aktīvs darbs pie veikala atvēršanas, kā arī strādā restorānā «Barents», Rīgā. Uzvara starptautiskajā konkursā ir R. Tomsona augstākais karjeras sasniegums.
Uzvarētājs no Latvijas tiks pievienots asociācijas čempionu slavas zālei. Daudzi iepriekšējo čempionātu uzvarētāji bija klātesoši brīdī, kad R. Tomsons pievienojās uzvarētāju pulkam.
Pusfinālā viņš ziņu aģentūrai «AFP» sacīja, ka uzaugšana valstī, kurai nav senas vīna darīšanas kultūras, bijusi priekšrocība.
«Mums nav vīna darīšanas vēstures, un mūsu prāti ir brīvāki. Latīņamerikā vai klasiskajās valstīs, piemēram, Spānijā un Portugālē, ir grūtāk atvērties pasaules vīniem, jo viņi ļoti lepojas ar saviem,» sacīja Latvijas pārstāvis. Savukārt čempionāta finālā pasākuma vadītājs, runājot ar uzvarētāju, sajauca Latviju ar Lietuvu, jautājot, vai R. Tomsona valstī ir vīna dārzi, uz ko rojenieks atbildēja ar aicinājumu labāk baudīt Latvijas alu.
Lai iekļūtu finālā, konkursantiem pusfinālā bija jāiztur vairāki «hipsterīgi» pārbaudījumi, piemēram, jānosaka pieci bezalkoholiskie dzērieni no visas pasaules un jāizdomā vegānu ēdienkarte, kas saderētu ar tiem. Pareizās atbildes tika atklātas tikai pēc fināla, un visi, tai skaitā žūrijas locekļi, bija vienisprātis, ka tā bijusi gandrīz neiespējamā misija.
Finālā vīnziņiem bija jāidentificē vīni, jāsakomplektē vīni ar ēdieniem, jāatrod kļūdas cenrādī vai jāuzmin pudele no attēlu sērijas.
Raimonds Tomsons «Talsu Vēstīm» par emocijām pēc iegūtās uzvaras teic: «Man ir neizmērojams prieks, atvieglojums, gandarījums un neizsakāms lepnums par paveikto! Darbs, mācības un daudzie treniņi bija tā vērti, jo vainagojušies ar tik skaistiem panākumiem! Čempionātam gatavojos vairākus gadus, sadalot savu laiku starp akadēmisko pusi, kad nepieciešams klusums un laiks, un neskaitāmiem treniņiem. Un līdztekus man ir aktīvs darbs restorānā «Barents» un vīna pagraba veidošanā «Barents Wine Collectors». Tas viss ļoti palīdzēja finālā — izpildīt servisa uzdevumus, analizēt cenas un to atbilstību tirgum. Kopā viss čempionāts ilga četras dienas — nokļūšana pusfinālā, kam sekoja pats pusfināls, kā rezultātā nokļuvu finālā!» Vaicāts par to, kādas iespējas viņam sniegs uzvara Pasaules čempionātā, viņš teic, ka tas sniegs atpazīstamību, līdz ar to — iespēju ievest Latvijā vēl ekskluzīvākus vīnus, kā arī jaunas sadarbības iespējas ar izcilām vīnu darītavām.