Arī Latvijā var izaudzēt gardus un sulīgus persikus

Arī Latvijā var izaudzēt gardus un sulīgus persikus

Šogad Talsu novadā arvien vairāk dzirdams, ka cilvēki audzē persikus. Viena koka raža ir tik liela, ka pašiem pietiek ne tikai svaigai ēšanai, ievārījumiem un citu kārumu gatavošanai, bet arī, lai pacienātu radus, draugus un ciemiņus. Arī Sabilē netālu no vīnogu dārziem dzīvo Jautrīte Segliņa, kura jau astoņus gadus audzē pati savus persiku kokus.

Ja ir cilvēki, kuri sākumā kārtīgi izstudē un apdomā jaunu augļu koku vai krūmu iegādi, tad Jautrītei gadījies pavisam otrādi. «Es aizbraucu uz Talsu tirgu, kur bija persiku koki. Es uz tiem paskatījos un nodomāju: «Vai tad vispār Latvijā var izaudzēt persikus?» Izrādās, ka var!» stāsta Jautrīte Segliņa.

Pērkot persiku koku, pārdevēja gan ieteica nopirkt vēl vienu, tāpēc tagad Jautrītei ir divi koki. «Viens liels, otrs mazāks, jo, ja gadījumā ar vienu koku kaut kas atgadās, tad vismaz ir otrs. Persiks ļoti ātri sāk ziedēt, jau aprīļa beigās, tāpēc vienu pavasari man nosala gandrīz viss koks. Palika tikai seši dzīvi pumpuri. No tiem kociņš atkal izdzina dzīvus zarus, un tagad koks aug un ražo no jauna. Bet tāpat vajag vēl vienu kociņu, lai būtu droši, ka persiki vienmēr būs,» tā J. Segliņa.

«Tagad persiki ir pašā briedumā, vēl kaut kas nedaudz ir palicis, taču ir jūtams, ka sezona iet uz beigām.»

Pirmajā gadā ieteicams noplēst ziedus

Izrādās, ka, lai persiks labāk ieaugtos jaunajā vietā, pirmajā gadā nav ieteicams ļaut tam ražot augļus: «Tad, kad nopirku pirmo koku, tas bija jau kādus divus gadus vecs. Nākamajā gadā koks jau ziedēja, bet pārdevēja ieteica ziedus noplēst, lai tas labāk iesakņojas un izaug. Sanāk, ka ceturtajā koka gadā mums jau bija raža. Pirmie augļi šogad parādījās ap 18. jūliju. Tagad persiki ir pašā briedumā, vēl kaut kas nedaudz ir palicis, taču ir jūtams, ka sezona iet uz beigām.»

Persiku kokam īpaša pieeja nav nepieciešama, tas aug jebkur. «Manā dārzā ir ļoti smilšaina augsne, tāpēc koku regulāri laistu. Tad arī persiki ir lielāki un sulīgāki. Ir cilvēki, kuri pēc tam, kad ir iegriezušies pie manis, brauc mājās un stāsta, ka nav varējuši nociesties un sākuši ēst persikus mašīnā, taču viņi ir tik sulīgi, ka mašīnā ēst ir grūti, jo viņi ļoti pil. Es domāju, ka, ja es kociņu nelaistītu, tas, iespējams, nebūtu tik ražīgs. Citi, kuriem ir mitrāka un līdzenāka augsne, stāsta, ka iztiek bez laistīšanas, bet, tā kā es esmu arī kalnā, labāk aplaistu. Vairāk gan neko,» dalās Jautrīte.

Sulīgāki augļi nekā veikalā

Cilvēki, kuri ir cienāti ar mājās audzētiem persikiem, uzreiz jūt atšķirību no veikalā pirktajiem: «Man stāsta, ka mājās audzētie persiki ir krietni sulīgāki. Tas ir tāpat kā ar jebkuru ogu — ja nopērk veikalā, tad garša ir pavisam citādāka nekā tad, ja atnes no dārza. Dārzā audzētam garša ir dabiskāka, jo mājās netiek izmantotas nekādas ķīmijas, nekas slikts. Es daudziem esmu ieteikusi iegādāties persiku kokus, un viņi tiešām arī ir nopirkuši. Tagad ir ļoti apmierināti un bauda gardo ražu.»

«Togad man izdevās savākt 25 kilogramus. Šogad izskatās, ka būs tikpat daudz. Vienīgi šobrīd, kad ir mitrāks laiks, persiki sāk ātrāk pūt, bet raža ir laba.» teic J. Segliņa.

Šķiet, ka persiku koks ražo katru gadu, taču arī tam ir labāki un sliktāki ražas gadi. «2021. gadā bija vislabākais ražas gads. Es pat intereses pēc svēru visus persikus, kurus novācu, lai uzzinātu, cik no viena koka var ievākt augļus. Togad man izdevās savākt 25 kilogramus. Šogad izskatās, ka būs tikpat daudz. Vienīgi šobrīd, kad ir mitrāks laiks, persiki sāk ātrāk pūt, bet raža ir laba,» teic J. Segliņa.

Ar persikiem nekas nebeidzas, jo, redzot, cik labi aug augļu koks, Jautrīte noskatījusi vēl citus kokus, kurus vēlas audzēt: «Tagad ir «āķis lūpā», esmu nopirkusi vēl aprikozi, un domāju arī par nektarīna iegādi. Šos kokus arī var izaudzēt mūsu klimatā. Tāpat man bērni uzdāvināja zīdkokus, kurus šogad iestādīju. Arī tiem ir ēdami, garšīgi augļi. Nu, skatīsimies un mēģināsim! Es domāju tā — ja mēs paši varam izaudzēt, tad kāpēc iet uz veikalu pirkt kaut kādus ķīmiskus produktus? Mums pašiem ir par sevi jādomā un jārūpējas, lai mums būtu veselīgāka pārtika. Vienīgais — jāskatās latviešu šķirnes, kas persikiem ir ‘Maira’ un ‘Viktors.’»

 

#sif_maf2024