Jau otro gadu tūrisma nesezonā Talsu novads īsteno akciju gardēžiem

Jau otro gadu tūrisma nesezonā Talsu novads īsteno akciju gardēžiem

Piekrastes novadu tūrismam ir ļoti sezonāls raksturs – ja vasarā tie ir ļoti iecienīti, tad aukstie gadalaiki krietni tukšāki. Jau pērn Talsu novads nolēma tūristus un vietējos iekustināt ar piedāvājumu gardēžiem. Mazliet apspēlējot mājas kafejnīcu ideju, vairāk nekā nedēļas garumā visā novadā piedāvāja dažādus pankūku ēdienus. Šobrīd aizvadīta jau otrā Pankūku nedēļa, un tajā iesaistās ne tikai tūrisma uzņēmēji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji.

Vai zinājāt, ka bezgala garšīgas pankūkas cep tieši citplanētieši? Dursupes bērniem par to vispār šaubu nav, un šobrīd viņi paši pārtop par citplanētiešu viesmīļiem, lai palutinātu cilvēkus. Pērn Dursupes skolas mazie audzēkņi piedalījās ar citu tēmu, taču atsaucība bija ļoti liela, un arī šoreiz galdiņi aizpildās zibenīgi. “Es jau šodien dabūju piecinieku! Un es to piecinieku došu grupai – būs bagāta,” priecājas viesmīlis Deivids.

Ēdienkartē kosmokūkas ar meteorītiem, zvaigžņu putekļiem un citiem labumiem. Pankūku pasākumā šeit iesaistījies viss kolektīvs. “Tas vienkārši mums sagādā lielu prieku – iepriecināt citus. Daudz atnāk pie mums seniori, bijušie skolotāji, viņu mazbērni, iedzīvotāji. Un tā viņi atkal redz, kāda ir Dursupes skoliņa, kas te mainījies, kādas telpas, kā izrotāts, un visiem tas sagādā lielu prieku,” stāsta direktore Signeta Šveiduka.

Tieši pozitīvo emociju dēļ to dara arī Tarlapu ģimene Kolkā. Viņi nav ne ēdinātāji, ne tūrisma uzņēmēji, bet gan Mājas kafejnīcās, gan Pankūku nedēļā ver savu “Zvīņu” māju durvis priekam un apmeklētājiem. Pankūku piedāvājums ēdienkartē ļoti interesants. “Es pirmo reizi dzīvē ēdat zupu ar pankūkām, tāda baigi dīvaina sajūta, bet ļoti labi,” dalās apmeklētājs Vladislavs.

Pankūku nedēļā virtuvē saimnieks Jānis īsteno saimnieces sastādīto ēdienkarti, sākot no dažādām sāļām pankūkām, līdz pat pankūku suši un kūkām. Ēst gatavošana ir viņa hobijs. “Mana ģimene jau saka, ka restorānā nav, ko darīt. Grūti restorānā,” smej “Zvīņu” māju saimnieks Jānis Tarlaps. “Restorānā nav tās dvēseles. Šeit cilvēks gatavo pats. Ne jau tāpēc, lai nopelnītu, bet lai uzcienātu cilvēkus, aicinātu savās mājās un padalītos ar savām sajūtām, domām, ēdienu, sirdi un dvēselīti,” teic Vladislavs.

Tūrisma uzņēmējiem un ēdinātājiem peļņas un klientu piesaiste nesezonā gan ir būtiska. Indra Āboliņa pērn pieteikšanos nokavēja, taču ideja viņu uzrunāja tik ļoti, ka pankūkas uz nedēļu vienalga iekļāva savas kafejnīcas ēdienkartē. Bet šogad viņa ir viena no vairāk nekā 30 dalībniecēm. “Atsaucība ir ļoti liela! Ļoti pozitīvi, prieks, un tas varbūt palīdz kafejnīcai iegūt jaunus klientus, kuri par mums nav zinājuši,” stāsta “Cafe THK” radītāja Indra Āboliņa.

Interesantais pankūku piedāvājums gan pastāvīgā ēdienkartē nenonāks, jo pankūku pagatavošana nav viegli īstenojama kopā ar ikdienas ēdienu gatavošanu. Bet Pankūku nedēļas iniciatīvai esot jāturpinās. “Es jau nevaru sagaidīt nākamo gadu, ar jaunām pankūkām, jaunām idejām, jauniem pankūku stiliem. Ir tik daudz ko izmēģināt pankūku pasaulē, ka noteikti Pankūku nedēļai jāturpinās katru gadu,” ir pārliecināta Indra Āboliņa.

Daži pankūku gatavošanā piedalījās tikai vienu vai divas dienas, daļa darbojās visu nedēļu. Pērn pirmā Pankūku nedēļa noritēja novembrī, šoreiz tā sakrita ar skolēnu brīvlaiku, kas daudziem bija veiksmes faktors apmeklētāju ziņā.

JAUNUMS

Tagad pieejama arī
“Talsu Vēstis” e-avīze.
Abonē un lasi savā telefonā, datorā vai planšetē no jebkuras vietas pasaulē.