Kādu kafiju izvēlēties un kā pagatavot?

Kafija ir tik ierasts un reizē neaizvietojams dzēriens daudziem no mums. Neticami, bet katru piecu minūšu laikā pasaulē tiek izdzerti 2 miljoni kafijas porciju. Un visvairāk to patērē tieši eiropieši. Augot kafijas automātu izplatībai sabiedriskajās vietās, arvien biežāk aromātiskais dzēriens tiek iegādāts krūzēs līdzi ņemšanai. Tomēr joprojām visintensīvāk kafija tiek gatavota mājās un birojos. Tādējādi var gan ietaupīt, gan maksimāli pielāgot dzērienu savai gaumei. Mēs pastāstīsim, kā patstāvīgi var izvēlēties un pagatavot gardu kafiju, pat ja neesat barista. Jūs nesaņemsiet atbildi, kura kafija ir garšīgākā (par gaumi taču nestrīdas!), taču pietuvināsieties sava ideālā varianta atrašanai gan.

Izcilas maltās kafijas meklējumos

Svarīgākais, ko vajadzētu zināt par malto kafiju, – tā tiek iegūta no Arabika vai Robusta kafijas pupiņām. Robusta satur gandrīz divreiz vairāk kofeīna. Līdz ar ko dzēriens ir rūgtens, stiprs, ļoti uzmundrinošs. Atkarībā no pupiņu šķirnes kafijai var būt viegli manāmas garšu nianses, piem., šokolādes vai grauzdētu riekstu. Dzērienam no Arabika pupiņām garša nav tik piesātināta un rūgta, taču tieši šis salīdzinošais “maigums” un patīkamu pēcgaršu daudzveidība padara to par populārāko kafiju pasaulē. Ja izprotat savas garšu preferences, būs viegli izlemt, kuram veidam dot priekšroku – Arabikai vai Robustai.

Tiem, kas nespēj izšķirties starp stiprāku un maigāku garšu, vērts paeksperimentēt un izmēģināt jaukto malto kafiju no abiem pupiņu veidiem. Tādu piedāvājumu netrūkst! Ņemiet vērā arī grauzdējuma pakāpi, kas norādīta uz iepakojuma. Grauzdējums tiek graduēts no 1 līdz 5. Jo augstāks skaitlis, jo bagātīgāka ir kafijas garša un smarža. Viegla grauzdējuma pupiņas ir piemērotas maigas kafijas cienītājiem, vidēja – atklāj saldenu piegaršu, bet stiprāks grauzdējums sniedz rūgtuma piegaršu.

Ja esat īstens maltās kafijas fans, pērciet tieši pupiņas un patstāvīgi samaliet tās ar kafijas dzirnaviņu palīdzību. Lai cik hermētisks būtu ražotāja piedāvātais maltās kafijas iepakojums, atvērtā veidā aptuveni mēneša laikā masa gandrīz pilnībā zaudē savu aromātu. Dzirnaviņas izmaksās Jums pāris desmitus eiro, bet svaigi maltās kafijas aromāts ātri vien atsvērs ieguldītos līdzekļus!

Patiesība un mīti par šķīstošo kafiju

Šķīstošā kafija ir lētāka un vieglāk pagatavojama. Daudziem tā arī labāk garšo. Taču tieši par šo dzērienu bieži dzirdami neglaimojoši viedokļi. Populārākais no tiem – „šķīstošā kafija nav tik kvalitatīva”. Patiešām, mēdz būt ražojumi, kas nesagādās Jums baudu nedz garšas, nedz smaržas ziņā. Tādēļ pircējam jāraugās, no kādām pupiņām saražots konkrētais produkts un cik uzticams ir tā ražotājs (neapzinīgi tirgotāji mēdz minēt maldinošu informāciju uz iepakojuma). Par kvalitatīvāko uzskata šķīstošo kafiju, kas iegūta tikai no Arabika un/vai Robusta pupiņām. Ja redzat sastāvā arī graudaugus vai cigoriņus, Jums priekšā ir kafijas dzēriens.

Vēl viens izplatīts mīts – šķīstošā kafija nav dabīga. Īstenībā tā gluži kā maltā tiek iegūta no kafijas koka pupiņām, tikai pēcāk citādi apstrādāta. Lai izslēgtu bažas par kafijas dabīgumu, novērtējiet sastāvā esošās piedevas. Bieži vien tur var ieraudzīt ne vien dabīgos, bet arī mākslīgos aromatizētājus. Vai tie ir pieņemami Jūsu ēdienkartē, lemjat tikai Jūs.

Bieži izskan arī viedoklis, ka šķīstošā kafija neuzmundrina. Tajā tiešām ir mazāk kofeīna. Taču tas iedarbojas uz organismu daudz ātrāk, kā arī efekts ir ilgstošāks. Tiesa, jebkura veida kafija jālieto ar mēru, lai nerastos lieka slodze sirdij un organisma kopumā. 1-3 tases dienā ir optimāls daudzums, maksimāli pieļaujamais – 6.

Piedevas – garšas bagātināšanai un dažādošanai

Tradicionāli kafijai pievieno pienu vai saldo krējumu. Tādējādi tiek iegūti populārie “maigie” dzērieni – latte, mokačīno, kapučīno. Piena produkti ne vien noņem rūgtumu, bet arī neitralizē kofeīna iedarbību.

Ja vēlaties ļauties eksperimentiem ar kafijas garšu, variantu netrūkst! Varat patstāvīgi pagatavot vairums populāro kafijas dzērienu. Piem., pupiņu malšanas procesā pievienojiet masai 1-1½ ēdamk. nesaldināta kakao pulvera, gatavam dzērienam pielejiet nedaudz saldā krējuma, un mokačīno mājas apstākļos būs gatavs!

Ziemas periodā aktuāli ir dzērieni ar piesātinātu garšu. Šim nolūkam maltajai kafijai var piebērt nedaudz kanēļa, smalcinātus muskatriekstus, kardamonu, krustnagliņas u.tml. izteikti aromātiskās garšvielas pēc Jūsu gaumes. Parasti liek aptuveni ¼ tējkarotes garšvielu uz tasi.

Atsvaidzinošai garšai var lietot kaltētus lavandas ziedus vai piparmētru. Ja nevēlaties meklēt un pirkt speciālās garšvielas, var iegādāties jau gatavus sīrupus, kurus piedāvā lielā garšu daudzveidībā: zemeņu, vaniļas, riekstu, karameles, šokolādes, kokosa utt. Lai noņemtu dzērienam rūgtumu, var izmēģināt neordināru metodi – vienai tasei paredzētajam kafijas daudzumam pievienot 1/8 ēdamkarotes sāls. Savukārt relaksējošai pasēdēšanai kā piedevas var izmēģināt liķierus, konjaku, degvīnu, rumu u.c. alkoholiskos dzērienus. Piemēram, īru viskiju Irish kafijas pagatavošanai.

Ērta pagatavošana ar mūsdienīgiem kafijas automātiem

Ja nevēlaties izmēģināt savus spēkus dažādu kafijas veidu pagatavošanā, kafijas automāts būs īstā izvēle! Jāizraugās vien „īstais” no plašā piedāvājuma.

Ja Jūs interesē tikai melnā kafija, racionālākā izvēle ir pusautomātiskais aparāts. Varēsiet savārīt vairākus melnās kafijas veidus – klasisko, espreso, dubulto espreso, americano u.c., nepārmaksājot par Jums lieko funkcionalitāti. Ja kādreiz sagribēsiet latte vai kapučīno, arī to varēsiet pagatavot, izmantojot aparātā integrēto mehānisko kapučinatoru (piena saputošanai).

Maigāku dzērienu cienītājiem uzreiz ieteicams izvēlēties automātisko kafijas mašīnu. Tādi aparāti patstāvīgi saputo pienu un pareizā proporcijā un secībā (atkarībā no izvēlētā kafijas veida) piejauc to dzērienam. Vienkāršāki automātiskie modeļi papildus melnajai kafijai pagatavos Jums kapučīno, progresīvākie – latte machiatto, karsto šokolādi un daudzus citus dzērienus. Atsevišķas iekārtas pat ļauj regulēt putiņu biezumu, mainīt sastāvdaļu proporcijas (regulēt dzēriena stiprumu un garšu), kā arī saglabāt savas iemīļotākās receptes.

Tiem, kam prioritātē ir komforts un tūlītējs rezultāts, piemērotākais risinājums būs kapsulu automāts. Tas ir kompakts, ātrs, maksimāli viegli lietojams un kopjams. Vēl viens patīkams bonuss – pieejamā cena. Par dažiem desmitiem eiro var dabūt ļoti efektīvu un pievilcīgu iekārtu. Jā, aparāts neļaus regulēt pupiņu malumu vai mainīt ingredientu proporcijas. Taču kafijas kapsulas tiek piedāvātas tik bagātīgā sortimentā, ka piemērots variants atradīsies jebkurai gaumei.

Meklējiet visu nepieciešamo izcilas kafijas vārīšanai interneta veikalā 220.lv! Tieši te par labām cenām Jūs gaida augstākas kvalitātes kafijas pupiņas, kapsulas, šķīstošā un maltā kafija no pasaulslaveniem ražotājiem Nescafe, Lofberg, Starbucks, Pellini, Lavazza, Paulig u.c. Ja vēlaties pagatavot dzērienus gluži kā kafejnīcā, izvēlieties arī kādu no e-veikalā piedāvātajiem kafijas automātiem – savu jauno palīgu patīkamākiem rīta cēlieniem un atpūtas brīžiem!

 

JAUNUMS

Tagad pieejama arī “Talsu Vēstis” e-avīze.
Abonē un lasi savā telefonā, datorā vai planšetē no jebkuras vietas pasaulē.