Erudīcijas spēle «Šito es zin’» notiks jaunajā kultūrtelpā «Kurte», kur saimnieko irāniete Jasmīna Ovranga un talsenieks Armands Svinsters. Pirms pāris nedēļām, atgriežoties no intervijas ar brīnišķīgo pāri, kolēģi slavēja Jasmīnas cepto apelsīnu kūku. Tāpēc, gatavojoties prāta spēlēm pilsētā ar sauli sirdī, Jasmīna dalās ar savas saulainās kūkas recepti. Viņa gan piebilst, ka tā nav ne Irānas tradicionālā kūka, ne recepte ar īpašu stāstu — vienkārši ir ļoti garšīgi.
Sastāvdaļas kūkai: 3 lielas olas, ½ glāze (100g) cukura, 1 glāze (280 ml) grieķu jogurta, 2 apelsīni (gan sula, gan miziņa), ½ glāze (120ml) eļļas, 1 glāze (170g) manna, 3 ēd. k. (25g) miltu, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 1 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sodas, škipsniņa sāls.
Sastāvdaļas sīrupam: ½ glāze ūdens, ½ glāze cukura, 1 apelsīns (gan sula, gan miziņa).
Gatavošana
Visu sāk ar krāsns ieslēgšanu, lai tā silst līdz 200 grādiem. Kā pirmo gatavo sīrupu, sajaucot apelsīna sulu, miziņu, ūdeni un cukuru nelielā katliņā, un vāra līdz cukurs izkusis. Tad to noliek maliņā, lai atdziest.
Lielākā bļodā sakuļ kopā olu un cukuru, tad pievieno jogurtu, eļļu, apelsīna sulu un miziņu. Savukārt atsevišķā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, vaniļas ekstraktu, cepamo pulveri, sodu un sāli. Pēc tam abu bļodu sastāvdaļas savieno kopā un gatavo mīklu ieliek ieeļļotā pannā. Cep apmēram 35 līdz 40 minūtes, līdz vidus ir gatavs un maliņas zeltaini brūnas. Jāņem vērā, katra krāsns ir atšķirīga, bet katra saimniece jau savējo pazīst un mācēs regulēt cepšanas ilgumu. Kad gatavs, kūku izņem no krāsns, ar dakšiņu prātīgi sadursta un pāri pārlej sīrupu. Tad ļauj kūkai atdzist un uzsūkt sīrupu pirms sagriešanas un pasniegšanas. Lai saulaini un garšīgi!