Ar ko bioloģiskas kafijas pupiņas atšķiras no citām?

Ar ko bioloģiskas kafijas pupiņas atšķiras no citām?

 

Pēc veiktajām patērētāju aptaujām ikdienā kafiju lieto līdz pat 90% Latvijas iedzīvotāju. Lai arī kafijas lietošanas biežums un gaumes var atšķirties, būtiska ir nemainīgā vēlme pēc augstvērtīgas un katra gaumei atbilstošas garšas kafijas. Kafijas piegādātāji un pārdevēji piedāvā plaša un daudzveidīga klāsta kafijas pupiņas, no kurām izvēlēties ne tikai atbilstošāko šķirni vai to maisījumu un izcelsmes reģionu, bet arī grauzdējuma pakāpi. Visi šie aspekti neapšaubāmi būtiski ietekmē kafijas garšu, un ir labi zināmi kaislīgiem kafijas lietotājiem. Taču kafijas izvēli var ietekmēt arī vēl viens būtisks faktors – tas, vai izvēlētās kafijas pupiņas ir bioloģisks produkts.

Kafijas pupiņu izcelsme – svarīgs aspekts sertifikācijas procesā

Lai kafijas pupiņas tiktu atzītas par bioloģiskas izcelsmes produktu, tām ir jāatbilst vairākiem stingri noteiktiem kritērijiem.

Produkta sertifikācijas procesā tiek ņemts vērā:

  • Pilns kafijas izcelsmes stāsts jeb augsnes kvalitāte;
  • Kaitēkļu un nezāļu apkarošanā izmantotās vielas;
  • ĢMO piejaukumu neesamība kafijā;
  • Bioloģisko piegāžu ķēžu labas pārvaldības prakses ievērošana;
  • Augstas kvalitātes standarti kafijas pupiņu grauzdēšanas laikā;
  • Pēc iespējas mazāka vides ietekmēšana, kafijas izgatavošanas laikā.

Ieguvumi no bioloģisku kafijas pupiņu lietošanas

Vizuāli tik ierastās kafijas pupiņas savu ceļu līdz ikrīta kafijas krūzītei sāk kā kafijas auga ķiršu sēklas. Kafijas augi vislabāk jūtas mērenā klimatā ar bagātīgu augsni un biežiem nokrišņiem, taču kafija ir arī viena no visvairāk ķīmiski apstrādātajām kultūrām pasaulē.

Pesticīdi un fungicīdi palīdz izaudzēt atbilstošas kvalitātes un daudzuma kafijas ķiršu, tomēr vienlaicīgi negatīvi ietekmē gruntsūdeņus, reģiona augus un dzīvniekus, kā arī netieši cilvēku labsajūtu un veselību.

Viennozīmīgi samazināta zemes erozija vai uzlabota augsnes un gruntsūdeņu kvalitāte ir būtiskākie bioloģiskas kafijas ražošanas ieguvumi videi kopumā. Savukārt, palielinātais antioksidantu un kofeīna līmenis bioloģiskas izcelsmes kafijas pupiņās ir priekšrocība patērētājam.

Kafo.lv ir iespējams atrast plašu un daudzveidīgu kafijas pupiņu klāstu, lai katrs varētu atrast sev vispiemērotāko kafijas garšu. Baudot kafiju no www.kafo.lv, Jūs varēsiet izgaršot atšķirību starp bioloģiskā un tradicionālā lauksaimniecībā izaudzētu kafiju.

 

 

JAUNUMS

Tagad pieejama arī “Talsu Vēstis” e-avīze.
Abonē un lasi savā telefonā, datorā vai planšetē no jebkuras vietas pasaulē.